ИЗБОР НА КАРИЕРА

ИЗБОР НА КАРИЕРА

Планирането на кариера не е нещо, което правиш веднъж и завинаги. Завършваш университета или гимназията?!? Правиш план за кариера и след това ….. само работа?!? Точно обратното. Най-добрият вариант е да планирате кариерата си ежегодно. Особено на фона на статистиката, че един работник или служител сменя професионалното си поприще, не и професията си, няколко пъти в живота. И не мислете, че е твърде рано или твърде късно за това.
Планирането на кариерата не е тежка работа. Не е и нещо, което трябва да отлагаш или да правиш по принуда. По-скоро трябва да се възприема като момент на освобождение и вдъхновение, който ни осигурява целите за постигане на повече от това, което имаме в момента или пък план как да започнем да променяме нещата, които искаме да променим. Планирането на кариера трябва да се възприема като опит – полезен и плодотворен за нас самите.
Така че, ето ви 10 „сламки“ как успешно да планирате своята кариера…

 1. Превърнете планирането на кариерата си в годишно събитие за вас самия/самата.
  Всеки от нас ходи на годишен медицински преглед. Задължително прави годишен технически преглед на колата си. Отделя време за плащане на годишните данъци. Сменяме зимни и летни гуми – даже два пъти годишно. А за планиране на кариерата си – нямаме никакво време през годината?!? Няма разумна причина да не си изберете ден или даже цял уикенд, в който да направите годишно планиране на кариерата. Особено, ако обстоятелствата налагат преосмисляне и значителна промяна в кариерата ви. Изберете място, където да осмислите на спокойствие всичко като се отдалечите от това, което би ви разсеяло. Като направите планирането на кариерата важно събитие в годината, самите вие ще се чувствате много по-сигурни в избора и посоката си. Така ще бъдете и по-добре подготвени за множеството неопределености и трудности, с които се срещаме при всяка своя работа или професионално поприще.
 2. Очертайте пътя, изминат спрямо предното планиране на кариерата.
  Първото нещо, което се прави при планиране на кариера, е отделянето на време за разбор на професионалния път, изминат от предишното планиране. Докато оглеждате изминатия път, прав и широк, или с много завои и задънени отсечки, ще успеете да направите и своя план за бъдещето. Веднъж след като сте „направили карта“ на извървяното – очертайте курса по който се движите. И … помислете защо изглежда по начина, по който изглежда. Щастливи ли сте на този път? Бихте ли могли да правите нещата по-добре? Какво сте могли да направите по различен начин? Какво ще направите по различен начин в бъдеще?
 3. Осмислете своите нужди и желания, онова, което харесвате и не харесвате.
  Промяната е част от живота – всеки се променя. Така става и с нашите предпочитания. Ето защо, нещо, което сме обичали да правим преди две години, днес може да ни е неприятно. Така че, винаги отделяйте време да подреждате онези неща в живота си – не само в работата си – които чувствате като опори за себе си.
  Направете си списък с две колонки и опишете в него онова, което най-много харесвате и не харесвате. След това, използвайте точно този списък, за да изследвате настоящата си работа и кариера. Ако нещата, свързани с работата и кариерата ви, все още са сред онези, които ви харесват, тогава продължавате да сте на верния път. Ако това, което правите в работата си, вече е в частта с нещата, които не харесвате – време е да започнете с търсенето на нова работа и кариера.
  В края на краищата, отделете си време да помислите какво искате от работата и от кариерата си. Ще ли ви се да промените нещо около вас? Да бъдете известни? Да бъдете финансово независими? Да направите коренна промяна? Опитайте се да осъзнаете онези вътрешни ваши причини, които управляват усещането ви за успех и щастие.
 4. Проучете забавленията и хобитата си.
  Планирането на кариера е страхотен начин да осмислите нещата, които правите, когато не работите. Може и да звучи малко странно да насочваш внимание към нещата, които не са свързани с професионалния ви живот, но не е. Често пъти именно хобитата и развлеченията ни дават просветлението за бъдещите ни кариерни пътища.
  Помислете бихте ли могли да превърнете хобито си в професионална реализация. Хората го правят постоянно. Художникът Пол Годуин е бил успешен предприемач, рисуващ за забавление от време на време, докато не бил окуражен от художник да продължи с рисуването. В един момент той погледнал сериозно на тази възможност и решил, че трябва да смени професионалното си поприще. Бил е добър предприемач, но любовта му била рисуването.
 5. Отбелязвайте си всички постижения.
  Повечето от нас не си правят труда да пазят документите свързани с постиженията им в различно време. И ….губят ценно време, и усилия, за подготовката на автобиография, когато започнат да търсят нова работа. Водете си бележки за всички постижения. Пазете всеки документ, който имате за тях. Почти всеки има компютър вкъщи. Направете си автобиография и вписвайте периодично в нея всяко постижение, което сте осъществили във времето. Направете си папка със сертификати, дипломи, грамоти, награди. Нека стои в шкафа, чекмеджето, кутията, с другите важни документи, които имате и пазите. Когато блестящата възможност се появи, заедно с необходимостта от една прилична автобиография – всичко това може да ви бъде от полза. Разбира се, то е много полезно и за планиране на кариерата. Понякога, припомнянето на отминали успехи – един или повече – може да отключи търсенето и планирането на професионално поприще или работа, които да ви помогна да постигнете онези неща, които ви правят щастливи и горди.
  Можете да научите как и да направите своята европейска автобиография тук 
 6. Оценете „преносимите“ си умения извън професията, която имате в момента.
  Някои хора до такава степен са възприели етикета на професията си като част от себе си, че не могат да видят никаква кариерна възможност извън нея. А всяка работа изисква определен набор от умения, които могат да бъдат приложени към друга – да бъдат „преносими“. Така че, добре е да правите оценка имено през тези комбинации от изисквани умения, вместо да „засядате“ в названието на професията.
  Пример. Репортерка иска да си смени професията. Но се възприема само като „репортерка“. Тя е заседнала в определението, а не в набора от качества и умения, които изисква репортерството. Когато започва да оценява какво може да прави имено през набора от качества и умения, които й трябват за професията, а не през самата професия, тя разбира, че има изключително много „преносими“ способности – да пише, да редактира, да проучва, да разследва, да интервюира и събеседва, да се справя едновременно с няколко различни задачи, да спазва срокове, да управлява времето и информацията, с които разполага – все умения, които лесно могат да бъдат използвани в голямо разнообразие от професии в множество различни кариери.
  Можете да научите как да направите и сами да създадете своя Европейски паспорт на уменията тук 
 7. Проучете тенденциите на пазара на труда.
  Всеки сам създава възможностите си за кариера. Дали настоящата ви кариера се проваля, дали имате отлични умения и начини да се „продавате“, трябва да имате способността да намерите нова работа. Ето защо, информираността относно тенденциите на пазара на труда и при кариерите е жизнено важно за дългосрочното кариерно планиране и неговия успех.
  Една кариера, която към днешна дата може да изглежда изключително перспективна може много лесно да се превърне в неуспешна утре или – през следващата година. Ето защо е важно да знаете в кои сектори се очаква ръст на работните места, особено в кариерните сфери, които представляват интерес за вас. Освен познаването на тенденциите, друго предимство на такова проучване са възможностите да пригодите и засилите позициите си. Един от ключовете за какъвто и да е било кариерен успех са неповторимия набор от постижения, умения и образование, които ви правят много по-добър/а от останалите във вашето кариерно поприще.
 8. Поставете си цели за работа и кариера. 
 9. Разработете си „пътна карта“ за успех в кариерата и работата. Можете ли да бъдете успешни в кариерата си без да сте поставили цели?
  Разбира се. Можете ли да бъдете още по-успешни, ако сте работили по постигане на поставени цели и задачи? Повечето изследвания потвърждават това.
  Основният компонент в планирането на кариерата е поставянето на краткосрочни (в рамките на предстоящата година) и дългосрочни (след година) цели за работа и кариера. Веднъж започнали да правите това, другият компонент от планирането на кариерата ви е прегледът на изпълнението на целите и адаптирането на плановете ви към постигнатия напредък или промени – и – поставянето на нови цели, след като сте постигнали първите.
 10. Опитайте нови възможности за образование или обучение.
  Това си е клише, но информацията наистина води до успех и възможности. Никога не пропускайте възможностите да научите и постигнете повече като човек и работник. Част от кариерното планиране е да надскочите пасивността и инерцията по отношение на ученето, така че да откриете онези възможности за образование и обучение, които ще подкрепят бъдещата ви кариера. Времето, отделено за оценка на образованието и образователните ви възможности, ще подкрепи постигането на кариерните ви цели. Огледайте се в компанията, в която работите, професионалния съюз, в който членувате, проучете курсовете и възможностите предлагани от близките университети или центрове за професионално обучение, както и достъпните обучителни и образователни програми, за да намерите възможностите, които биха подкрепили кариерата ви – и така ще намерите начин да постигнете целите си.
  Можете да научите как да съставите и да направите своя Европейски езиков паспорт тук 
 11. Проучете възможностите за последващ напредък в кариерата/работата

Един от най-приятните резултати на кариерното планиране е, че можете да се видите много ясно в бъдещето. Къде ще сте след една година? След пет години? Ключов компонент в разработването на множество сценарии за това бъдеще е проучването на възможните развития на кариерата.
Разбира се, ако сте в нещо, което считате за „задънена работа“, това планиране става още по-важно за вас. Всички хора, които търсят работа, трябва да отделят време за проучване на различните кариерни възможности. И тогава да развият сценарии, за да видят как една или повече от тези възможности могат да се осъществят. Вгледайте се в настоящата си работа и кариера, като същевременно, с всички похвати на кариерното планиране, не се колебайте да погледнете и навън, към други възможни кариери.
Последни размисли за кариерното планиране.

Не губете време между етапите в планиране на кариерата си. От това планиране могат да произлязат множество ползи – от определянето на цели до промяна на кариерата и по-успешен живот. Започнете ли веднъж редовно да анализирате и планирате кариерата си, ползвайки съветите от тази статия, ще се усетите много по-добре подготвени за каквото и да се случва с кариерата и живота ви.

Мотивационното писмо е предизвикателство за повечето от нас. Можете да се научите как да го напишете и да направите своето писмо онлайн тук 

Това са само някои от съветите, които можете да получите от нашите консултанти. Сигурни сме, че можете да се справите и сами. Но защо да откривате „топлата вода“, като някой друг е направил това преди вас и просто може да посочи как да си я пуснете.
Докато мислите, или пък докато сами се опитвате да направите нещата, възползвайте се от приложените към тази статия съвети на нашите експерти: